Warzywa krzyżowe – kilka faktów

Data wpisu 17. paź, 2009 autor w Pokarmy antyrakowe

O warzywach krzyżowych pisałam już w Pokarmy antyrakowe / czyli co jeść w diecie antyrakowej- część 1, ale dzisiaj poświęcę im trochę więcej uwagi i przedstawię kilka faktów mówiących o tym dlaczego są one takie istotne w naszej diecie, zarówno zapobiegającej powstawaniu nowotworów jak i w trakcie leczenia chrób nowotworowych.

Kilka słów na temat warzyw krzyżowych: warzywa krzyżowe należą do botanicznej rodziny kapustnych. Do kapustnych zalicza się około 3000 gatunków roślin. Rosliny zostały nazwane krzyżowe ze względu na charakterystyczne krzyżowe ułożenie płatków kwiatów tych roślin. Najczęściej spożywane warzywa krzyżowe należą do rodzaju Brassica: kalafior, brukselka, kapusta, brokuły, ale także kapusta chińska, brukiew, rzepak, gorczyca.

  • Zmniejszają ryzyko zachorowalności na raka – należą do grupy warzyw, które odgrywają bardzo wielką rolę w walce z rakiem oraz zapobieganiu zachorowalności na raka
  • Szwedzkie badania przeprowadzone na grupie kobiet w wieku 45-60 lat pokazały jednoznacznie, iż spożywając 1 lub 2 razy dziennie warzywa krzyżowe ( na przykład różne rodzaje kapusty, brukselka, kapusta chińska, kapusta biała i czerwona, kapusta kiszona, brokuły, kalafior) ryzyko zachorowania na raka piersi ( szczególnie) zmalało do 45 % w stosunku do kobiet, które rzadko jadają w/w warzywa.
  • Z kolei badania wśród Polek wykazały, iż kobiety które spożywają surową lub parowaną kapustę lub kapustę kiszoną minimum 3 razy w tygodniu – ryzyko zachorowania wśród nich na raka piersi jest bardzo małe w porównaniu do tych których dieta jest uboga w w/w
  • Należy pamiętać by nie gotować warzyw krzyżowych dłużej niż 8 minut, ponieważ tracą swoje naturalne właściwości antyrakowe ( zawarte w warzywach glukozynolany bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i szybko utleniają) - najlepiej jest przygotowywać warzywa krzyżowe / kapuściane w samowarze, woku lub w postaci surowej na przykład jako dodatek do sałatek, surówek i innych
  • Glukozynolany a w szczególności dwa utleniane przez nie związki chemiczne o dużej aktywności przeciwnowotworowej – izotiocyjaniany i indole- odgrywają bardzo ważną rolę w walce z rakiem, również rakiem piersi u kobiet
  • Aby doszło do utlenienia powyższych związków musi nastąpić zmiażdżenie powyższych komórek , które nastepuje podczas żucia rośliny - stąd też ważne jest by w trakcie jedzenia roślin kapustnych nie połykać ich tylko jak najdłużej żuć
  • Dieta zawierająca 5 porcji warzyw kapustnych tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowań na raka pęcherza i raka piersi od 40-50%
  • Brokuły i zawarty w nim sulforafan ( związek fitochemiczny) pełni ważną rolę wspomagającą organizm ludzki w aktywnej walce z komórkami nowotworowymi
  • Liczne badania epidemiologiczne wykazały, iż sulforafan znacznie przyśpiesza eliminacje substancji toksycznych z organizmu, a w szczególności takich które mają właściwości kancerogenne
  • Przypuszczalnie może oddziałowywać również w taki sposób na poziomie komórek nowotworowych i stymulować ich śmierć- taką właściwość zaobserwowano w odniesieniu do nowotworu dziecięcego guza mózgu- meduloblastomy, a także raka prostaty, okrężnicyi białaczki limfoblastycznej  
  • W skład warzyw krzyżowych wchodzi związek antyrakowy I3C, który szczególnie sprawdza się w walce z rakiem piersi u kobiet
  • I3C hamuje wzrost naczyń krwnionośnych, który z kolei jest potrzebny do wzrostu / rozwoju komórek rakowych w organiźmie
  • I3C wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego , czyli odporności organizmu

Źródło: Nutrition& Breast Cancer- University of California, Barbara Kuśnierewicz – Wpływ obróbki kulinarnej na właściwości kapusty białej, www.healthscience.org 

 

 

 

 



Zostaw komentarz