Rozpoczęła się sprzedaż domów w inwestycji Nowa Drożdżownia zlokalizowanej w krakowskiej dzielnicy Bieżanów-Prokocim. W ramach działań rewitalizacyjnych nowy wygląd i funkcjonalność zyska zabytkowy obiekt – dawna Fabryka Drożdży, gdzie poza mieszkaniami znajdą się również lokale handlowo-usługowe.
Realizacja kompleksu mieszkaniowego Nowa Drożdżownia została początkowo podzielona na trzy etapy. W pierwszej kolejności na terenie inwestycji powstanie 28 domów jednorodzinnych w zabudowie bliźniaczej z 56 lokalami o pow. ok. 90-137 mkw. Następnie niskie 2-piętrowe budynki wielorodzinne, w których znajdą się 53 mieszkania o pow. 40-95 mkw. W ostatnim z etapów zaplanowano realizację 40 lokali mieszkalnych o pow. 34-91 mkw. Docelowo etapów inwestycji będzie więcej, a wszystkich mieszkań i domów łącznie 400. W kolejnej fazie prac nastąpi rewitalizacja zabytkowego budynku pofabrycznego. Na terenie inwestycji znajdą się lokale usługowe oraz sklepy. W budynkach przewidziano garaż podziemny, a domy wyposażone zostaną w prywatne ogródki. Na terenie obiektu powstaną również miejsca do ładowania samochodów elektrycznych.
– Nowa Drożdżownia to również nowe otwarcie, jeśli chodzi o lokalizacje Krakowa. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że Bieżanów ma do zaoferowania dużo więcej niż niektóre “topowe” dzielnice tego miasta. Przewagą nad innymi rejonami jest m.in. bardzo dobrze rozwinięta komunikacja miejska, stacja kolei łącząca Drożdżownię z Dworcem Głównym, lotniskiem czy Wieliczką, a także bliskość obwodnicy, która pozwala uniknąć zakorkowanych ulic, co w naszym mieście jest wartością nie do przecenienia. Poza tym lokalizacja inwestycji gwarantuje mieszkańcom wygodny dostęp do wielu miejsc niezbędnych do codziennego funkcjonowania – sklepów, szkół, punktów medycznych, lokali gastronomicznych czy bogatej oferty kulturalnej – mówi Krzysztof Tętnowski, prezes zarządu Tętnowski Development. – Do tego mamy tutaj do czynienia z wyjątkową architekturą – pragniemy scalić ze sobą teraźniejszość i przeszłość, dlatego zależy nam na przywróceniu blasku starym budynkom fabrycznym i uwypukleniu historycznego aspektu tego miejsca, stąd też sama nazwa inwestycji i jej loftowy charakter – dodaje.
Inwestorem Nowej Drożdżowni jest spółka Tętnowski Development, która działa na krakowskim rynku mieszkaniowym, realizując projekty deweloperskie od 2003 roku. Na swoim koncie ma takie inwestycje jak m.in. Lea Residence, Prądnicka 65, Chopina 9, Wrocławska 80, Domy nad Zalewem, Osiedle Pasteura z prawie 400 mieszkaniami czy dobiegającą końca inwestycję kompleksu mieszkaniowego w ścisłym centrum Krakowa – Krowodrza Park z 450 lokalami mieszkalnymi. Zakończenie pierwszego etapu inwestycji Nowa Drożdżownia zostało zaplanowane na II kwartał 2024 roku.
Amigdalina, czyli witamina B17, to substancja pochodzenia roślinnego, która od setek lat wzbudza wiele kontrowersji w środowisku medycznym. Z jednej strony słyszymy o jej właściwościach zdrowotnych i dużej skuteczności w leczeniu nowotworów, z drugiej natomiast coraz więcej mówi się o potencjalnym zagrożeniu zatruciem cyjankami podczas stosowania amigdaliny.
Opinie naukowców na temat właściwości witaminy B17 od wielu lat są mocno podzielone. Większość z nich jest zdania, że z uwagi na fakt, że amigdalina rozkłada się w organizmie ludzkim na kwas pruski, cyjanowodór, benzaldehyd oraz glukozę, wykazuje ona negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do groźnych zatruć.
Mówiąc o witaminie B17, największą uwagę zwraca się na jej działanie przeciwnowotworowe. Warto jednak zauważyć, że istnieje szereg badań mówiących również o innych właściwościach amigdaliny. Na co pomaga witamina B17? Według doniesień mówi się o jej korzystnym wpływie na regulację ciśnienia tętniczego krwi.
Pierwsze doniesienia o zastosowaniu amigdaliny w postaci leku przeciwnowotworowego pochodzą już z 1845 roku. Według jednej z hipotez amigdalina traktowana jest jako witamina, której niedobór wiąże się z zapoczątkowaniem procesu nowotworzenia. Z kolei inna teoria zakłada, że mechanizm działania amigdaliny związany jest z uwalnianiem cyjanków, które miałyby wykazywać działanie cytotoksyczne, czyli uszkadzające komórki nowotworowe. Prowadziłoby to do stymulowania reakcji aktywujących odpowiedź układu odpornościowego organizmu w kierunku niszczenia nieprawidłowych komórek nowotworowych. Zakłada się, że zarówno sama amigdalina, jak i produkty jej rozpadu, wykazują aktywność biologiczną. Liczne badania in vitro na liniach komórkowych wskazują na potencjalny wpływ amigdaliny na linie komórek nowotworowych. Zaobserwowano w eksperymentach badawczych, że zahamowana została proliferacja, czyli podziały komórek nowotworowych, a dodatkowo następował proces apoptozy, który polega na zainicjowaniu procesów usuwania własnych, uszkodzonych i patologicznych komórek z organizmu. Odnotowywano także obniżenie zdolności komórek nowotworowych do przerzutów na inne organy.
Amigdalina to substancja odpowiedzialna za charakterystyczny, gorzki i nieprzyjemny posmak, który odczuwamy podczas rozgryzienia pestki niektórych owoców. Początkowo została ona wykryta w jądrach pestek moreli, jednak z czasem jej obecność potwierdzono w około 1200 gatunkach różnych roślin.
Największe stężenie amigdaliny znajdziemy w pestkach migdałowca, orzechach makadamia i nerkowcach, jednak równie często występuje ona w pestkach takich owoców jak: morele; nektarynki; pigwa; śliwki; gruszki; jabłka; wiśnie; brzoskwinie.
Co więcej, duża zawartość witaminy B17 jest obecna też w warzywach strączkowych (m.in. bób, ciecierzyca, fasola, soczewica), w owocach jagodowych (m.in. aronia, maliny, truskawki, jeżyny), a także w nasionach sezamu i lnu, pędach bambusa czy też zbożach (życie, owsie, gryce, jęczmieniu brązowym ryżu, pszenicy).
Opublikuj komentarz