×

Najnowsze trendy w aranżacji nowoczesnych kuchni

Najnowsze trendy w aranżacji nowoczesnych kuchni

W powietrzu unosi się przyjemny zapach domowych potraw, w tle słychać radosne rozmowy domowników, a wszystkiemu towarzyszy harmonijna, nad wyraz piękna oprawa. Rodzinna, przytulna i niesamowicie klimatyczna, a przy tym wypełniona niebanalnym designem, estetyczna i wielofunkcyjna – właśnie taka powinna być nowoczesna kuchnia. Jakie trendy wnętrzarskie wpisują się w tę definicję? Jakich elementów nie może zabraknąć w kuchennej aranżacji?

Kuchnia sercem domu

Nowoczesna kuchnia to nie tylko funkcjonalne pomieszczenie służące do codziennego przyrządzania posiłków. To serce całego domu, komfortowe miejsce spotkań towarzyskich i przytulna przestrzeń, w której można przyjemnie spędzać czas z rodziną. W nowoczesnych trendach aranżacyjnych królują otwarte kuchnie z wyspą. Taki układ to zaakcentowanie kuchni jako najważniejszego pomieszczenia w całym domu. To swoisty hołd dla idei ogniska domowego. Otwarta kuchnia to wnętrze wielofunkcyjne, w którym subtelnie przeplatają się domowe przestrzenie. Starannie wkomponowana w wystrój wyspa dzieli dom na strefy – kuchenną i wypoczynkową. Ponadto stanowi miejsce do wspólnego przygotowywania posiłków. Otwarta kuchnia to miejsce przytulne, klimatyczne, wypełnione dobrym stylem. Stworzone do tego, by spędzać czas w gronie najbliższych.

Minimalizm w najlepszej postaci

W nowoczesnych kuchniach gości niebanalny design. Współczesny wystrój to kompromis między luksusem i wybitną elegancją a przytulnością i klimatyczną atmosferą. To równowaga między estetyką a funkcjonalnością. Nowoczesny wystrój ma w sobie coś lekkiego, subtelnego. Coś, co nadaje mu harmonijny charakter.

Współczesne kuchnie to odejście od stylizowanych aranżacji – rustykalnych czy klasycznych. To minimalizm w najlepszej, wysublimowanej postaci. Proste linie, gładkie powierzchnie o matowych lub błyszczących wykończeniach i bezuchwytowe fronty przeplatają się z nietypowymi fakturami i ciekawymi materiałami. Dużą popularnością cieszy się drewno we wszystkich rodzajach i kolorach. Zestawione z ciemnymi barwami jest synonimem nowoczesności i dobrego designu.

W aranżacjach nie brakuje metalicznych odcieni. Prym wiodą brąz, miedź, grafit, złoto i aluminium. W kontraście z bezkonkurencyjnymi bielą i czernią tworzą niebanalne kreacje, będące kwintesencją współczesnego luksusu.

Najnowsza kolekcja marki Halupczok – FENICE – idealnie wpisuje się w nowoczesny minimalizm. Fronty dolnych szafek o barwie terakoty na czekoladowym tle, proste formy, subtelnie wkomponowane sprzęty kuchenne, chowane drzwi z drewna jesionowego o niebanalnym deseniu, blat wyspy, komora zmywaka i fronty metalicznych szafek ze spieku kwarcowego o głębokiej barwie i intrygującej fakturze – wszystkie elementy zostały dobrane z najwyższą starannością, dzięki czemu tworzą harmonijną, spójną całość.

Kolejną propozycją marki Halupczok jest kolekcja nowoczesnych mebli MADERA, która łączy naturalne drewno ze spiekiem kwarcowym o urokliwym deseniu, co daje wrażenie obcowania z przyrodą. Zestaw MADERA wnosi do kuchni lekkość i powiew świeżości. Metaliczny odcień grafitu na mobilnych frontach wysokich szafek i froncie wyspy połączyliśmy z drewnem, stalą i kamieniem, nadając meblom nowoczesny charakter – wyjaśnia Anna Dzierżanowska, główny projektant firmy Halupczok. – Nieregularnie pofalowana faktura frontów dodaje aranżacji charakteru. Finezyjność wnętrza podkreśla podświetlona witryna, w której można wyeksponować piękną zastawę kuchenną – dodaje.

Wygoda, innowacje i pomysłowe rozwiązania

Innowacyjne, łatwe w użytkowaniu i ergonomiczne – w nowoczesnych kuchniach króluje wygoda. Wszystko dzięki wykorzystaniu najnowszych technologii, inteligentnych systemów smart home czy elementów mobilnych. Najnowocześniejsze rozwiązania nie tylko zapewniają najwyższy komfort podczas gotowania, ale także dają pełną swobodę w kreowaniu przestrzeni kuchennej. Dzięki nim można maksymalnie dopasować wnętrze do własnych potrzeb – podkreśla Anna Dzierżanowska z firmy Halupczok.

Pomysłowość rozwiązań i innowacyjność kuchni MADERA przejawia się m.in. w systemach świetlnych uruchamianych sensorycznie, zamontowanych na froncie wyspy i nad blatem. Przestrzeń podzielona jest na kilka przemyślanych stref, które zapewniają jej maksymalną ergonomię: strefę przygotowywania i gotowania z wyspą i wkomponowaną w nią płytą grzewczą, ukrytą pod mobilnym blatem, strefę zmywania z praktycznym zlewem oraz strefę chłodzenia i przechowywania, w której znajdują się lodówka, zamrażarka, pojemne szafki i szuflady, wyposażone w drewniane organizery i ruchome półeczki.

Innowacyjność i wygoda kuchni FENICE to m.in. skośnie wysuwany mobilny blat, skrywający idealnie uporządkowaną przestrzeń, praktyczne szuflady z przodu wyspy, czy też pojemna szafa cargo.

Najnowsze trendy w aranżacji kuchni to wielofunkcyjność, najwyższa estetyka i innowacyjne rozwiązania. Nowoczesne kuchnie przeplatają współczesny luksus i nieskazitelną elegancję z ciepłem domowego ogniska, przytulnością i kameralną atmosferą. To harmonijne miejsca wypełnione rodzinną miłością, radością i bliskością oraz niebanalnym designem, przypominającym aranżacje z najbardziej ekskluzywnych katalogów.

Amigdalina …

Amigdalina, czyli witamina B17, to substancja pochodzenia roślinnego, która od setek lat wzbudza wiele kontrowersji w środowisku medycznym. Z jednej strony słyszymy o jej właściwościach zdrowotnych i dużej skuteczności w leczeniu nowotworów, z drugiej natomiast coraz więcej mówi się o potencjalnym zagrożeniu zatruciem cyjankami podczas stosowania amigdaliny.

Opinie naukowców na temat właściwości witaminy B17 od wielu lat są mocno podzielone. Większość z nich jest zdania, że z uwagi na fakt, że amigdalina rozkłada się w organizmie ludzkim na kwas pruski, cyjanowodór, benzaldehyd oraz glukozę, wykazuje ona negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do groźnych zatruć. Mówiąc o witaminie B17, największą uwagę zwraca się na jej działanie przeciwnowotworowe. Warto jednak zauważyć, że istnieje szereg badań mówiących również o innych właściwościach amigdaliny. Na co pomaga witamina B17? Według doniesień mówi się o jej korzystnym wpływie na regulację ciśnienia tętniczego krwi.
Amigdalina to substancja odpowiedzialna za charakterystyczny, gorzki i nieprzyjemny posmak, który odczuwamy podczas rozgryzienia pestki niektórych owoców. Początkowo została ona wykryta w jądrach pestek moreli, jednak z czasem jej obecność potwierdzono w około 1200 gatunkach różnych roślin. Największe stężenie amigdaliny znajdziemy w pestkach migdałowca, orzechach makadamia i nerkowcach, jednak równie często występuje ona w pestkach takich owoców jak: morele; nektarynki; pigwa; śliwki; gruszki; jabłka; wiśnie; brzoskwinie. Co więcej, duża zawartość witaminy B17 jest obecna też w warzywach strączkowych (m.in. bób, ciecierzyca, fasola, soczewica), w owocach jagodowych (m.in. aronia, maliny, truskawki, jeżyny), a także w nasionach sezamu i lnu, pędach bambusa czy też zbożach (życie, owsie, gryce, jęczmieniu brązowym ryżu, pszenicy).
Powstało kilka teorii, które próbują wytłumaczyć przeciwnowotworowe właściwości amigdaliny. Jak już wspomniano, w organizmie związek ten pod wpływem działania enzymów trawiennych oraz bakterii jelitowych zostaje przekształcony w toksyczny cyjanowodór. To właśnie jemu przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Według jednej hipotezy komórki nowotworowe, w przeciwieństwie do komórek zdrowych, miałyby zawierać większe stężenia beta-glukozydazy i beta-glukoronidazy – enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie amigdaliny do cyjanowodoru. Miałyby być jednocześnie uboższe w rodanazę, która z kolei neutralizuje toksyczne właściwości tego związku [National Cancer Institute 2017]. Jak jednak wykazano komórki nowotworowe, jak i prawidłowe, charakteryzują się jej porównywalną aktywnością [Gal i in. 1952]. Według innej teorii nowotwór jest wynikiem zaburzeń metabolicznych, spowodowanych niedoborem witamin, w tym „witaminy B17” [James i Duke 2003]. Amigdalina nie należy jednak do grupy witamin. Amerykański biochemik Ernst Krebs , który opatentował półsyntetyczny związek wchodzący w skład letrilu, usilnie próbował nadać jej taki status tylko dlatego, by zarejestrować go jako suplement diety, a nie środek farmaceutyczny.

Opublikuj komentarz