W ubiegłym tygodniu węgierscy pracownicy MOL Group przenieśli się do nowej siedziby firmy w Budapeszcie. Budynek MOL Campus, zaprojektowany przez londyńską pracownię Foster + Partners oraz węgierskie Finta Studio ma wysokość 143 metrów i stanowi inspirujące miejsce pracy dla 2,5 tys. pracowników firmy.
MOL Campus stanął w dzielnicy Buda, w najszybciej rozwijającej się biznesowej okolicy w Budapeszcie, nad samym brzegiem Dunaju. Widoczny niemal z każdego punktu w mieście, nowoczesny budynek stanowi jeden z najbardziej charakterystycznych punktów węgierskiej stolicy. Nowa siedziba MOL składa się z wysokiej na 28 pięter wieży połączonej z niższym budynkiem, mieszczącym restauracje i przestrzenie dostępne dla gości. Ogólnodostępny jest także najwyżej położony w Budapeszcie taras widokowy, znajdujący się na ostatniej, 29. kondygnacji budynku głównego.
MOL Campus stanowi jednak przede wszystkim miejsce pracy dla 2,5 tys. pracowników MOL Group w Budapeszcie, którzy do tej pory pracowali w 10 różnych lokalizacjach w mieście. Obecnie, mają oni do dyspozycji wygodne przestrzenie biurowe, restauracje czy przestrzenie do relaksu. Całość zaprojektowano tak, aby wspierać wydajność pracy, a pracownicy mogą wybierać najbardziej odpowiednie dla siebie miejsca pracy w zależności od aktualnie wykonywanych zadań.
To jest budynek przyszłości. Zdecydowaliśmy się na tę budowę w 2016 r., ponieważ wierzymy w przyszłość MOL. Wierzymy, że będzie on służył przyszłym pokoleniom pracowników, którzy zapewnią firmie sukces w nadchodzących dekadach – powiedział Zsolt Hernádi, prezes i CEO MOL Group.
Amigdalina, czyli witamina B17, to substancja pochodzenia roślinnego, która od setek lat wzbudza wiele kontrowersji w środowisku medycznym. Z jednej strony słyszymy o jej właściwościach zdrowotnych i dużej skuteczności w leczeniu nowotworów, z drugiej natomiast coraz więcej mówi się o potencjalnym zagrożeniu zatruciem cyjankami podczas stosowania amigdaliny.
Ze względu na brak wystarczających dowodów na przeciwnowotworowe właściwości amigdaliny i częste przypadki zdarzeń niepożądanych letril został ostatecznie wycofany z początkiem lat 80. Terapia z jego udziałem jest jednak wciąż popularna w Meksyku i w pojedynczych ośrodkach medycznych w USA. Amigdalinę bez trudu można również kupić w sprzedaży internetowej. Przegląd ponad 200 doniesień dowodzi jednoznacznie, że do tej pory nie przeprowadzono wiarygodnych badań, potwierdzających jej skuteczność w leczeniu nowotworów [Milazzo i Horneber 2015].
Większość badań przemawiających za amigdaliną wykonano w warunkach in vitro [Juengel i in. 2016], które choć pozwalają na szczegółowe poznanie mechanizmów działania na poziomie komórki, to trudno jest na ich podstawie określić rzeczywisty efekt działania związku na poziomie całego organizmu. Po podaniu doustnym letril ulegał transformacji do cyjanowodoru już w żołądku, bo kwaśne środowisko sprzyja jego hydrolizie [Haisman i Knight 1967]. Nie dociera więc do komórek nowotworowych. Podanie dożylne z kolei pozwala na zwiększenie jego cyrkulacyjnego stężenia, ale zarazem naraża zdrowe komórki i cały organizm na silne efekty intoksykacji cyjankami.
Pierwsze doniesienia o zastosowaniu amigdaliny w postaci leku przeciwnowotworowego pochodzą już z 1845 roku. Według jednej z hipotez amigdalina traktowana jest jako witamina, której niedobór wiąże się z zapoczątkowaniem procesu nowotworzenia. Z kolei inna teoria zakłada, że mechanizm działania amigdaliny związany jest z uwalnianiem cyjanków, które miałyby wykazywać działanie cytotoksyczne, czyli uszkadzające komórki nowotworowe. Prowadziłoby to do stymulowania reakcji aktywujących odpowiedź układu odpornościowego organizmu w kierunku niszczenia nieprawidłowych komórek nowotworowych. Zakłada się, że zarówno sama amigdalina, jak i produkty jej rozpadu, wykazują aktywność biologiczną. Liczne badania in vitro na liniach komórkowych wskazują na potencjalny wpływ amigdaliny na linie komórek nowotworowych. Zaobserwowano w eksperymentach badawczych, że zahamowana została proliferacja, czyli podziały komórek nowotworowych, a dodatkowo następował proces apoptozy, który polega na zainicjowaniu procesów usuwania własnych, uszkodzonych i patologicznych komórek z organizmu. Odnotowywano także obniżenie zdolności komórek nowotworowych do przerzutów na inne organy.
Amigdalina to substancja pochodzenia roślinnego, znana i wykorzystywana już w czasach starożytnych, a do dziś znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Według niej charakterystyczny gorzki smak ma być odpowiedzialny za jej działanie przeciwzapalne. Amigdalina wykazuje też działanie wzmacniające odporność. Według zaleceń tradycji chińskiej jej stosowanie jest jednak przeciwwskazane u osób osłabionych i bardzo szczupłych.
Opublikuj komentarz