Kolekcję nowoczesnych mebli kuchennych Madera, marki Halupczok nagrodzono German Design Award 2023. W uznaniu dla wybitnego projektu, łączącego innowacyjne walory estetyczne z funkcjonalnymi, nowoczesna kuchnia otrzymała wyróżnienie specjalne w kategorii „Excellent Product Design”.
German Design Award jest jedną z najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych na świecie nagród w dziedzinie designu. Międzynarodowe jury złożone z architektów i projektantów, co roku wyróżnia firmy, których przełomowe produkty wpływają na światowe wzornictwo. Wśród kilkudziesięciu członków międzynarodowej komisji konkursowej jest także Polak – projektant Tomek Rygalik.
Wyróżnienie „Special Mention” German Design Awards 2023 w kategorii „Excellent Product Design” dla nowoczesnej kuchni Madera jest wyrazem uznania dla jej projektu, zręcznie łączącego walory estetyczne z funkcjonalnymi.
Projektanci z Halupczok Design Team zainspirowani naturą oddali jej zmysłowe piękno w nowoczesnej kuchni Madera w formie nieregularnie falowanych, dębowych frontów meblowych. Ich spektakularny koloryt uzyskano, dzięki autorskiej technologii lakierowania. Specjalnie opracowana umożliwiła w procesie manualnego nałożenia patyny, wydobycie naturalnego rysunku drewna. Innowacyjną stronę kolekcji prezentują funkcjonalne rozwiązania – oświetlenie uruchamiane sensorycznie, autorski system mobilnego frontu, skrywającego półki na kuchenne akcesoria oraz mini ogródek, wbudowany w wyspę kuchenną.
Fronty meblowe o autorskim, nieregularnie falowanym wzorze to akcent definiujący kolekcję Madera. W produktowym portfolio Halupczok znaleźć można kilka wariacji tej nowoczesnej kuchni. Każda prezentuje różnorodność materiałową, kolorystyczną i wykończeniową frontów kuchennych.
Amigdalina, czyli witamina B17, to substancja pochodzenia roślinnego, która od setek lat wzbudza wiele kontrowersji w środowisku medycznym. Z jednej strony słyszymy o jej właściwościach zdrowotnych i dużej skuteczności w leczeniu nowotworów, z drugiej natomiast coraz więcej mówi się o potencjalnym zagrożeniu zatruciem cyjankami podczas stosowania amigdaliny.
Opinie naukowców na temat właściwości witaminy B17 od wielu lat są mocno podzielone. Większość z nich jest zdania, że z uwagi na fakt, że amigdalina rozkłada się w organizmie ludzkim na kwas pruski, cyjanowodór, benzaldehyd oraz glukozę, wykazuje ona negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do groźnych zatruć.
Mówiąc o witaminie B17, największą uwagę zwraca się na jej działanie przeciwnowotworowe. Warto jednak zauważyć, że istnieje szereg badań mówiących również o innych właściwościach amigdaliny. Na co pomaga witamina B17? Według doniesień mówi się o jej korzystnym wpływie na regulację ciśnienia tętniczego krwi.
W krajach zachodnich od kilku dziesięcioleci amigdalina jest intensywnie badana pod kątem działania przeciwnowotworowego oraz zastosowania w profilaktyce nowotworów. Jest wiele teorii, które wciąż szukają potwierdzenia w badaniach. Jedna z hipotez opiera się na tym, że powstający w wyniku rozkładu amigdaliny cyjanowodór zabija komórki nowotworowe, jednak użycie odpowiednich i zarazem bezpiecznych dawek nie zostało jeszcze określone. Inna z kolei przedstawia amigdalinę jako związek zapobiegający procesom nowotworzenia .
Powstało kilka teorii, które próbują wytłumaczyć przeciwnowotworowe właściwości amigdaliny. Jak już wspomniano, w organizmie związek ten pod wpływem działania enzymów trawiennych oraz bakterii jelitowych zostaje przekształcony w toksyczny cyjanowodór. To właśnie jemu przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Według jednej hipotezy komórki nowotworowe, w przeciwieństwie do komórek zdrowych, miałyby zawierać większe stężenia beta-glukozydazy i beta-glukoronidazy – enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie amigdaliny do cyjanowodoru. Miałyby być jednocześnie uboższe w rodanazę, która z kolei neutralizuje toksyczne właściwości tego związku [National Cancer Institute 2017]. Jak jednak wykazano komórki nowotworowe, jak i prawidłowe, charakteryzują się jej porównywalną aktywnością [Gal i in. 1952].
Według innej teorii nowotwór jest wynikiem zaburzeń metabolicznych, spowodowanych niedoborem witamin, w tym „witaminy B17” [James i Duke 2003]. Amigdalina nie należy jednak do grupy witamin. Amerykański biochemik Ernst Krebs , który opatentował półsyntetyczny związek wchodzący w skład letrilu, usilnie próbował nadać jej taki status tylko dlatego, by zarejestrować go jako suplement diety, a nie środek farmaceutyczny.
Opublikuj komentarz