×

Jak bezpiecznie jeździć na eBike’u w górach

Jak bezpiecznie jeździć na eBike’u w górach

Zobacz, jak swoją przygodę z jazdą na rowerze w górach rozpoczęła Kasia Dziurska: https://www.youtube.com/watch?v=hFWZWRUENmg

Rowery ze wspomaganiem elektrycznym to obecnie powszechny widok w popularnych górskich ośrodkach. Coraz większa liczba turystów chętnie korzysta z ofert powstających w wielu miejscach wypożyczalni i rusza na górskie drogi na dwóch kółkach.

Rowery wyposażone w systemy wspomagania otworzyły nowe możliwości przed miłośnikami aktywnego wypoczynku, którzy spędzają wakacje w górach.

„Przede wszystkim elektryki znacznie ułatwiają podjazdy. Wręcz umożliwiają pokonanie tych, na które być może nie starczyłoby nam sił. Co za tym idzie pozwalają wielu osobom pokonać w górach dystanse lub dotrzeć w miejsca, o których wcześniej mogli pomarzyć” – tłumaczy popularność eBike’ów Darek Grudniewski, zawodnik enduro mtb, prowadzący kanał dr-ebike na YouTubie.

Na rosnącą popularność jazdy na rowerach w górach wpływa też bez wątpienia rozwój infrastruktury, a przede wszystkim dedykowanych górskich ścieżek rowerowych. Przykładem może być sieć Single Track w Świeradowie Zdroju czy wyjątkowy na skalę europejską system Single Track Glacensis w Kotlinie Kłodzkiej. Wspomniane miejsca już od dłuższego czasu funkcjonują jako jedne z głównych atrakcji turystycznych tych regionów. Ich odkrywanie znacznie ułatwiło w ostatnich latach pojawienie się wielu wypożyczalni eBike’ów.

„Rowery ze wspomaganiem uczyniły góry bardziej dostępnymi i same stały się bardziej dostępne. Tak naprawdę każdy może spróbować. Warto jednak pamiętać, że jazda w górach – nawet po szutrowej drodze – to nie to samo co przejażdżka ścieżką rowerową”
 – mówi Grzegorz Śmigowski, organizator wycieczek rowerowych w Beskidach. Pod jego okiem swoją przygodę z rowerami elektrycznymi rozpoczęła ostatnio Kasia Dziurska, trenerka fitness i Mistrzyni Świata Fitness. Wspólnie z Bosch eBike Systems, wiodącym producentem systemów wspomagania do rowerów, przygotowali oni w pięknych okolicach Czarna Góra Resort filmowy poradnik, który może pomóc bezpiecznie
i komfortowo rozpocząć przygodę z eBikiem w górach.https://www.youtube.com/watch?v=hFWZWRUENmg

Amigdalina …

Amigdalina, czyli witamina B17, to substancja pochodzenia roślinnego, która od setek lat wzbudza wiele kontrowersji w środowisku medycznym. Z jednej strony słyszymy o jej właściwościach zdrowotnych i dużej skuteczności w leczeniu nowotworów, z drugiej natomiast coraz więcej mówi się o potencjalnym zagrożeniu zatruciem cyjankami podczas stosowania amigdaliny.

Amigdalina po spożyciu jest metabolizowana w organizmie do glukozy, aldehydu benzoesowego i cyjanowodoru. To właśnie wokół rodnika cyjankowego rodzi się najwięcej kontrowersji. Połączenie jonów cyjankowych z żelazem oksydazy cytochromowej blokuje pobieranie tlenu przez aktywne komórki nowotworowe, co w konsekwencji uniemożliwia ich dalszy rozwój. Jednak mechanizm ten oddziałuje również na zdrowe komórki organizmu. Nie udowodniono w żaden naukowy sposób, że enzym odpowiadający za uwalnianie cyjanku z cząsteczki amigdaliny występuje w większych ilościach w tkance nowotworowej aniżeli w zdrowej oraz że wykazuje on zdolności ochronne przed cyjankami w stosunku do komórek zdrowych – zgodnie z teorią o wybiórczym niszczeniu komórek nowotworowych.
Amigdalina po spożyciu jest metabolizowana w organizmie do glukozy, aldehydu benzoesowego i cyjanowodoru. To właśnie wokół rodnika cyjankowego rodzi się najwięcej kontrowersji. Połączenie jonów cyjankowych z żelazem oksydazy cytochromowej blokuje pobieranie tlenu przez aktywne komórki nowotworowe, co w konsekwencji uniemożliwia ich dalszy rozwój. Jednak mechanizm ten oddziałuje również na zdrowe komórki organizmu. Nie udowodniono w żaden naukowy sposób, że enzym odpowiadający za uwalnianie cyjanku z cząsteczki amigdaliny występuje w większych ilościach w tkance nowotworowej aniżeli w zdrowej oraz że wykazuje on zdolności ochronne przed cyjankami w stosunku do komórek zdrowych – zgodnie z teorią o wybiórczym niszczeniu komórek nowotworowych.
Amigdalina to substancja pochodzenia roślinnego, znana i wykorzystywana już w czasach starożytnych, a do dziś znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Według niej charakterystyczny gorzki smak ma być odpowiedzialny za jej działanie przeciwzapalne. Amigdalina wykazuje też działanie wzmacniające odporność. Według zaleceń tradycji chińskiej jej stosowanie jest jednak przeciwwskazane u osób osłabionych i bardzo szczupłych.

Opublikuj komentarz