Sól, soli nie równa- różnice pomiędzy solą kamienną, morską i kuchenną

Data wpisu 20. lis, 2009 autor w Szkodliwe dla zdrowia, Żywienie i inne, żywność

Sól jest nieodłącznym towarzyszem człowieka od tysiącleci. Była wykorzystywana przez wieki jako przyprawa nadająca smak przygotowywanym potrawom, środek konserwujący  i chroniący żywność przed psuciem, a czasem miała również działanie lecznicze. Sól jest ważnym elementem diety, chociaż należy zachować umiar w jej spożywaniu i mieć świadomość jaka sól jest najlepsza.

W większości polskich domów na stole króluje sól kuchenna- ale czy przy jej kupowaniu ktokolwiek zastanawiał  się w jaki sposób jest produkowana i co zawiera w swoim składzie. Prawdopodobnie nie, bo gdyby tak było to większość z nas już dawno zrezygnowałaby z tego białego bezużytecznego proszku nie mającego nic wspólnego z solą.

Czym różni się sól kamienna od morskiej czy kuchennej? Otóż te trzy, z pozoru podobne przyprawy, różnią się sposobem ich pozyskiwania i wartością odżywczą.

Sól kamienna – jest wydobywana na dużych głębokościach, w kopalniach soli
Sól morska – powstaje poprzez naturalne odparowanie morskiej wody.
Sól oczyszczona -  zawiera chlorek sodu, jest oczyszczona chemicznie – metodą ługowania. Podczas procesu oczyszczania sól pozbywana jest wszystkich dobroczynnych mikroelementów i nie posiada żadnych wartości. Owszem wzbogaca się  ją dodakowo w jod, ale to tylko niewielki procent tego co powinna zawierać prawdziwa wartościowa sól. Do procesu oczyszczania używa się różnego rodzaju substancji chemicznych tak jak na przykład kwas siarczkowy. Następnie ta substancja jest podgrzewana do 400 stopni C, by całkowicie wyschnąć i przekształcić się w coś co nazywamy potocznie solą.

Najzdrowsza dla naszego organizmu jest sól morska. Zawiera bowiem bogate źródło wszelkich mikroelementów, które są tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród cennych mikroelementów znajdziemy magnez, lit, selen, cynk czy jod. Dodatkowo prawdziwa sól morska ma działanie alkalizujące dla naszych tkanek, idealnie oczyszcza nasz organizm z toksyn i resztek przemiany materii, poprawia wygląd naszej cery, pomaga w leczeniu trądziku oraz „pomarańczowej skórki”, a dodatkowo wpływa na poprawę krążenia.  Ze względu na wielkość, sól morską przed użyciem należy utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Badania pokazują, że społeczności, w których spożywa się tylko sól morską (Hiszpania, Wenezuela, Japonia, Irlandia) wykazują niższą zachorowalność na miażdżycę czy białaczki limfatyczne. Dlatego unikajmy chemicznie oczyszczanej soli, stosujmy tylko tę naturalną.

Sól kamienna również dostarcza nam także wielu składników odżywczych takich jak: mangan, miedź, chrom, wapń. Jednak nie dorównuje pod względem jakości soli morskiej.

Ile solić?

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje zaledwie 1g soli dziennie. Optymalną dobową dawką, zalecaną przez Światową Organizacje Zdrowia (WHO) jest do 6g (1 płaska łyżeczka). Niestety, Polacy spożywają do 15g soli dziennie na osobę, co jest niezalecane. Na większą ilość tego związku w diecie mogą sobie pozwolić osoby pracujące fizycznie lub w podwyższonej temperaturze, gdyż  podczas wysiłku, wraz z potem tracą one znaczne ilości dostarczonej z pożywieniem soli.  Dla osób z nadciśnieniem lub problemami nerkowymi zaleca się żywienie ubogie w sól, czyli owe minimum – 1g.  

Źródło: Kuchnia i medycyna, J.Aleksandrowicz, I.Gumowska, wyd. WATRA, Warszawa, Raw Food Bible- Craig B. Sommers.

Tags:



2 odpowiedzi na “Sól, soli nie równa- różnice pomiędzy solą kamienną, morską i kuchenną”

  1. stan

    25. cze, 2013

    Mowicie o przewadze soli morskiej nad kamienna. A jak sie ma zatrucie oceanow elementami promieniotworczymi, ropopochodnymi i sciekami ludzkimi. Sol kamienna to tez sol morska tyle ze odparowana miliony lat temu dlatego uwazam ze jest lepsza

  2. Kamil

    28. cze, 2013

    Artykuł o wysokiej wartości informacyjnej, dziękuję!
    Wyczytałem (w książce Andreasa Moritza), że sól morska zawiera około 92 minerałów (!) przy czym ta, którą nas karmią ma tylko 2.

Zostaw komentarz