Cudowny sok marchewkowy

Data wpisu 07. lis, 2009 autor w Sokoterapia, Terapie i diety

Sok marchewkowy z względu na wiele właściwości zdrowotnych nazywany jest ‘cudownym sokiem’. Duża liczba osób cierpiących  na różnorodne schorzenia po wprowadzeniu do swego jadłospisu soku marchewkowego stwierdziła, że sok marchewkowy  poprawił im zdrowie. Świeżo wyciskane soki na bazie marchwi ( najlepiej organicznej) są ważnym elementem diety antynowotworowej.

Sok marchewkowy jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy A (prowitaminy A) i jako taki może być z powodzeniem używany w codziennym jadłospisie. Sok marchewkowy( świeżo wyciskany)  zajmuje wysoką pozycję jako źródło innych witamin szczególnie witamin z grupy B. Zawartość minerałów jest również wysoka włączając w to wapń, miedź, magnez, potas, sód, fosfor, chlor, siarka oraz żelazo. Witamina A zawarta w soku marchewkowym jest nieodzowna w funkcjonowaniu naszych oczów. W wielu przypadkach stwierdzonych niedomagań wzrokowych np. podczas wojny; niedomagania zostały wyleczone poprzez wzbogacenie diety surowym, świeżym sokiem marchewkowym.

Witamina A jest niezbędna w utrzymaniu zdrowego stanu dla wszelkiego rodzaju błon śluzowych. Błony śluzowe  składają się z dwóch warstw. Warstwa zewnętrzna – epithelium (wyściółka) składa się z miliardów komórek. Zaraz pod epithelium znajduje się błona śluzowa, cienka wartwa zawierająca m.in. włókna umięśnienia autonomicznego, które  są bardzo elastyczne i rozciągliwe. Żywotność wyścióki uzależniona jest od odpowiedniego zaopatrzenia w witaminę A.
W przypadku niedoborów witaminy A komórki wyściółki twardnieją, a następnie ulegają degeneracji w postaci twardej, rogowatej warstwy upośledzającej prawidłowe  funkcjonowanie t.j. wydzielanie odpowiedniej ilości dezynfekującego śluzu. Infekcje związane z niedomaganiem- niedoborami witaminy A- mogą ujemnie wpływać na nerki oraz pęcherz moczowy, moczowody, odbyt, usta, jamę nosową, zatoki, język, kanał uszny, oczy i kanały łzowe.

Witamina A wspomaga wzrost i rozwój kości wraz z zębami, tkanek miękkich, funkcjonowaniu różnorodnych gruczołów. Wspomaga również odporność na infekcje.

Pierwsze objawy początkowego stadium niedoborów witaminy A to: suchy, złuszczający się naskórek szczególnie na ramionach i nogach; niedomagania w przewodzie pokarmowym (jelita), biegunki, słaby apetyt, upośledzony wzrost, spadek wigoru, spadek wagi ciała oraz słabowitość fizyczna; zanikanie gruczołów, słabo rozwinięte uzębienie z powodu deformacji emalii nazębnej, słaba zębina oraz jama zęba. prawdopodobnie  niedobory witaminy A mogą prowadzić do: bezpłodności, do degeneracji nerwów obwodowych, kamieni nerkowych i kamieni w moczowodach (pęczerzu moczowym itp).

Wielu specjalistów podkreśla że występujące niedobory witaminy A  mogą być rezultatem albo zbyt małej ilości witaminy A pobieranej wraz z pokarmem, albo genetycznego upośledzenia metabolizmu .  Te ostatnie objawy wymagają diagnozy oraz leczenia pod okiem specjalisty.

Inną przyczyną niedoborów witaminy A jest używanie mineralnych olejków stosowanych jako nośników witaminy A, a znacząco pogarszających wchłanianie witaminy A w przewodzie pokarmowym. Olejki mineralne nie powinny być używane do sałatek właśnie z tego powodu, jeżeli powinny być w ogóle używane to tylko i wyłącznie za zgodą i radą specjalisty, zazwyczaj krótkotrwałe leczenie itp.

Podczas zachodzenia niekorzystnych zmian spowodowanych niedoborami witaminy A, naturalną obroną organizmu przeciw infekcjom bakteryjnym jest usuwanie zaatakowanej tkanki (łuszczenie). Odpowiedni pobór witaminy A szczególnie w postaci surowego, świeżego soku z marchewki pomaga przezwyciężyć wszelkiego rodzaju infekcje.

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, a nie w wodzie. Z tego wynika że nadmiary witaminy A nie mogą być wydalane wraz z płynami ustrojowymi np. poprzez mocz, pocenie- jest ona magazynowana. Około 958 jednostek witaminy A jest magazynowanych w wątrobie, niewielkie ilości w innych tkankach np. w nerce, płucach oraz w warstwie podskórnej.

Wątroba jest w stanie magazynować duże ilości witaminy A nawet na okres kilku lat w przeliczeniu na ww. minimalne dzienne dawki. Cały sekret leży w tym aby utrzymać ‘żelazny zapas’ wątroby na odpowiednio wysokim poziomie, a to wymaga codziennego wchłaniania odpowiedniej dawki witaminy A. Dla przykładu: 250mL (szklanka) surowego, świeżego soku marchewkowego zawiera przeciętnie 50 000 jednostek witaminy A (lub jeszcze więcej, zwłaszcza sok z marchewki organicznej). Pobieranie jej w takiej formie i w takiej ilości spełnia z pełnym powodzeniem nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. 

Ilości beta-karotenu (w wątrobie jest przetwarzany na witaminę A) zawartego w soku marchewkowym można określić po jego intensywnym, czerwono-pomarańczowym zabarwieniu. Duże, solidne, ciemno-pomarańczowe marchewki są najlepsze, najbogatsze w beta-karoten w przeciwieństwie do jaśniejszych marchewek.

WITAMINA E

Inną witaminą znajdującą się w soku marchewkowym to witamina E. Witamina E występuje w 3 formach t.j. alfa-, beta- oraz gamma-tocopherol (międzynarodowe nazewnictwo chemiczne), mieszanina ww. trzech form znana jest pod nazwą ‘witamina E kompleks’.

WITAMINA E A NOWOTWORY

Innymi, coraz liczniejszymi badaniami związanymi z witaminą E to wpływ tej witaminy na wzrost oraz podziały komórkowe, co jest nieodzowne dla efektywnego funkcjonawania każdej tkanki. Testy laboratoryjne wskazują, że kiedy tkanka zawierająca komórki nowotworowe zostaje zanurzona w pożywce osocza krwi bogatej w witaminę E zmienione komórki, komórki rakowe nie rozrastają się. Niedobory witaminy E w pożywce uniemożliwiają normalne podziały komórkowe zdrowym komórkom, na domiar złego powstaje coraz więcej komórek zmienionych, nowotworowych w zdrowych tkankach. Inne badania wskazują na fakt, że kiedy zwierzęta doświadczalne karmiono karmą bogatą w witaminę E ,wykazywały one znacznie wyższą odporność na nowotwory w przeciwieństwie do zwierząt karmionych karmą niezawierającą witaminy E, u tych ostatnich po krótkim czasie zaczęły pojawiać się różnorodne formy nowotworów.

Aby dostarczać dużą ilość witamin oraz  minerałów dzienny jadłospis powinien być wzbogacony o surowy, świeży sok marchewkowy, pełen korzystnych właściwości zdrowotnych. Sok marchewkowy może być spożywany sam w sobie albo w połączeniu z innymi sokami i homogenatami owocowo-warzywnymi np. jabłkowym, nawet homogenizowany razem z awokado.

PRZYGOTOWYWANIE MARCHEWKI NA SOK

1. dokładnie umyć i  wyszczotkować marchewki w zimnej wodzie (sztywna szczotka ryżowa)

2.  delikatnie oskrobać, ale nie obierać marchewki, ponieważ najwięcej witamin i minerałów znajduje się właśnie zaraz pod skórką

3. spożywanie soku powinno odbywać się zaraz po jego zrobieniu, tak szybko jak tylko jest to możliwe ( Po 30 minutach wszystkie enzymy, witaminy, minerały się utleniają)

4. jeżeli bezpośrednie spożycie z jakiś względów jest niemożliwe przelać ww. sok do szklanego słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce- jednak nie dłużej niż kilka godzin

5. jeżeli nie wypiłeś od razu całego zrobionego soku pozostałość przelać do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce, aby zmniejszyć utratę witamin i organicznie obudowanych minerałów w wyniku utleniania.

6. sok marchewkowy praktycznie można mieszać ze wszystkimi innymi sokami (kwestia indywidualnych upodobań smakowych)

Sok marchewkowy jest pożywnym napojem dla wszystkich członków rodziny, o każdej porze dnia i nocy, i powinien stać się bardzo ważnym składnikiem codziennego jadłospisu dla każdego. Ponad to ww. sok jest nieodzowny podczas leczenia różnorodnych niedomagań zdrowotnych- na przykład chorób nowotworowych.

Źródło: rawfood.com

Tags: , , , ,



5 odpowiedzi na “Cudowny sok marchewkowy”

  1. głest

    23. sie, 2010

    jeśli wartościowe substancje zawarte w soku marchwiowym są tak podatne na działanie powietrza, to może warto pomyśleć o jedzeniu całych marchewek

  2. Ewka

    03. lis, 2010

    Co do soku marchwiowego, to nie do końca jest tak, że to cudowna oręż na raka. Mam przed sobą chyba znaną pozycję książkową :”Antyrak”. W ksiązce tej (w dodatku) podana jest klasyfikacja wpływu wybranych pokarmów na poszczególne nowotwory. Najważniejsze to: czosnek, por, cebula, brukselka, kapusta włoska, kapusta biała, buraki, szpinak……marchewka plasuje się niestety praktycznie na samym końcu. Na 33 podane pozycje jest na 27 miejscu. Więc jej oddziaływanie p/nowotworowe jest w istocie niewielkie. Co nie znaczy oczywiście, że należy ją wykluczyć z diety.

  3. Ewka

    03. lis, 2010

    Jesli chodzi o prowitaminę A z marchewki, to już dawno zostało dowiedzione, że znacznie lepiej przyswajana jest z marchewki gotowanej, a nie surowej.
    Dodatkowo trzeba tu pamiętać, że gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny. No to może prościej tą prowitaminę dostarczać z innych warzyw i owoców , a z marchewką nie przesadzać.

  4. karea2

    10. lis, 2010

    Najcenniejszy jest sok z marchewki a nie surowa marchewka. Tak jak w terapii Gersona. To musi być sok, poniewaz od razu się wchłania. Poza tym w stanie surowym musielibysmy zjesc ich bardzo duzo. A tak jest duzo i łatwo. Gerson głownie każe pić sok marchwkowy. Oni leczą już od dawna a autor Antyraka opiera się na wyniakch badań plus własne doświadczenia. Na zasadzie badanie wykazało taką i taką zawartość.

  5. Roman

    30. gru, 2012

    Witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach dlatego sok marchewkowy powinien być mieszny z tłuszczem o dużej zawartości omega 3 lub zjadać pokarm zawierający tłuszcze bogate w omega 3 popijając sokiem marchewkowym

Zostaw komentarz