Pokarmy antyrakowe / czyli co jeść w diecie antyrakowej- część 1

Data wpisu 08. wrz, 2009 autor w Pokarmy antyrakowe, Żywienie i inne

Spożywając codzienne posiłki pamiętajcie, że powinniśmy chronić nasz organizm przed atakiem nowotworów na różne sposoby; neutralizując substancje rakotwórcze, wspierając nasz układ odpornościowy, blokując powstawanie nowych naczyń krwionośnych potrzebnych do rozwoju i wzrostu raka, zapobiegać powstawaniu zapaleń wspomagających rozwój choroby nowotworowej, wzmacniać działanie czynników sprzyjających obumieraniu komórek rakowych.

Dlatego tak bardzo ważna jest świadomość, tego że nie wszystko co jemy ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, pamiętać by zawsze sprawdzać skład chemiczny kupowanych produktów i unikać tych, które stymulują rozrastanie sie komórek rakowych w organiźmie ( produkty rafinowane takie jak cukier czy biała mąka, tłuszcze typu trans, produkty o zawyżonej ilości kwasów omega-6, nasycone lub częściowo nasycone oleje. Pamiętam, że wielokrotnie kupowałam produkty „zdrowe” a dopiero po przyjrzeniu się co właściwie kryją w sobie, przysłowiowe włosy stawały dęba.

Po przestudiowaniu wielu prac i materiałów dotyczących zdrowego jedzenia w trakcie walki z chorobą można dojść do wniosku, że w większości z nich powiela taką samą zasadę; dieta antyrakowa powinna składać się przede wszystkim z warzyw i owoców organicznych, czosnku, ziół i przypraw, gdzie mięsa i jaja są dodatkami lub mięsa (zwłaszcza czerwone) są kompletnie wykluczone z tej diety. Różnice dotyczą bardziej ilości spożywanych produktów niż ich rodzajów.

Pamietajmy, że niektóre pokarmy stanowią pożywkę dla raków, a inne wręcz odwrotnie mają w swoim składzie silne związki antyrakowe. W przyrodzie rośliny musiały zostać wyposażone w różne substancje zabijające grzyby, mikroby, insekty, po to by skutecznie bronić się przed potencjalnymi agresorami. Mają właściwości antyutleniaczy, chroniące komórki roślin przed wilgocią i promieniowaniem słonecznym, dlatego powiniśmy zrobić użytek z ich naturalnych właściwości. Zdolność produktów spożywczych do eliminowania rakotwórczych substancji ma bardzo duże znaczenie, nawet jeśli pewne nieorganiczne owoce i warzywa są zanieczyszczone pestycydami, ich pozytywne oddziałowywanie na organizm ludzki przeważa nad negatywnymi skutkami obecności substancji rakotwórczych. Nie mniej jednak w diecie antyrakowej polecam spożywanie produktów ze sprawdzonych źródeł, przede wszystkim produktów ekologicznych. Poniżej przedstawię listę najbardziej popularnych, czytaj polecanych produktów o działaniu antyrakowym.

Zielona herbata

Bogata jest w polifenole, między innymi katechiny ograniczajace rozwój nowych naczyń krwionośnych potrzebnych nowotworowi do wzrostu i tworzenia przerzutów. Jest również silnym antyoksydantem, aktywuje w wątrobie enzymy likwidujące toksyny z organizmu i przyśpiesza śmierć komórek rakowych. Dlaczego zielona herbata jest lepsza od czarnej? Czarna herbata poddawana jest procesowi fermentacji, który niszczy znaczną część polifenoli. Polecane herbaty to; japońska herbata Sencha, MatchaZalecane jest wypijanie min. 4 filiżanek dziennie. Nie należy jej przechowywać po zaparzeniu dłużej niż 2 godziny, ponieważ traci polifenole. Są dwa rodzaje herbaty zielonej; z kofeiną i bez. Jak parzyć herbatę zieloną?

Kurkuma

Kurkuma, ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor, jest jednym ze składników curry i jednym z  najsilniejszych naturalnych składników przeciwzapalnych. Wspomaga ona umieralność komórek rakowych w organiźmie i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych, przyśpiesza gojenie się ran. Moja znajoma z Indonezjii powiedziała mi, że u niej w kraju na wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry stosuje się specjalnie przyrządzane maści naturalne na bazie kurkumy.Najważniejszym związkiem odpowiedzialnym za to działanie jest kurkumin. W badaniach labolatoryjnych wykazano, że kurkumin ogranicza wzrost wielu rodzajów raka: nowotworów okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników oraz białaczki. Dodatkowo wzmacnia skuteczność chemioterapii i ogranicza wzrost guza.Według statystyk Hindusi spożywają kurkumę średnio 1-2 gramy dziennie, i zachorowalność na raka płuc jest 8 razy mniejsza niż w krajach zachodu, podobnie chorują 10 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki.

 Kurkuma ma bardzo specyficzny smak i nie zawsze jest dobrze przyswajana przez organizm, zwłaszcza chorego i wycięczonego człowieka, dlatego trzeba ją mieszać z czarnym pieprzem lub czerwoną papryką i dodawać do wszystkich potraw jako kolejny bardzo ważny składnik; typu dodatek do sałatek, gotowanych warzyw, sosów etc. albo spróbować jeść ją razem z ekologicznymi jogurtami lub kefirami. Ważne- w wielu sklepach kurkuma jest sprzedawana jako mieszanka curry i stanowi tylko 20% składu, dlatego lepiej kupować ją osobno.  Można z niej przygotować sos do sałatek – przepis wkrótce w nowej zakładce Przepisy.

Imbir

To kolejna przyprawa, znana od tysiąca lat w chińskiej medycynie, jako silny środek przeciwzapalny i antyoksydant. Jest skuteczniejszy od witaminy E. Zwalcza również niektóre komórki rakowe, a ponadto ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Napar z imbiru ( jak go przyrządzić dowiesz się w przepisach) pomaga pozbyć się nudności po chemioterapii i radioterapii, łagodzi wszelkie problemy gastralne ( sama wielokrotnie go stosowałam i rzeczywiście działa w stosunkowo krótkim czasie). Oprócz naparu można zastosować imbir również jako bazę do sosów, dodatek do sałatek i warzyw.

Czosnek i warzywa należące do rodziny czosnkowatych; cebula, por, szczypiorek

Czosnek jest jednym z najstarszych ziół leczniczych, recepty na czosnek można znaleźć na sumaryjskich tabliczkach z 3 tysiąclecia p.n.e. W 1858 roku Ludwik Pasteur odkrył bakteriobójcze działanie czosnku, może dlatego nie bez przyczyny czosnek jest polecanym środkiem na wszelkiego rodzaju przeziębienia i grypy. W czasie pierwszej wojny światowej szeroko stosowano go w bandażach do zapobiegania infekcjom; rosyjscy żołnierze używali go jeszcze podczas II wojny światowej w takich ilościach, że zaczęto go nazywać „ruską penicyliną”.

Czosnek zawiera wiele witamin i minerałów a także aminokwasy, ma działanie antynowotworowe i wzmacnia oraganizm podczas leczenia konwencjonalnego. Badania epidemiologiczne wskazują na zmniejszenie się raka nerki i prostaty u tych chorych, którzy spożywaja duże ilości czosnku. Poza tym związki siarki zawarte w czosnku osłabiają rakotwórcze działanie nitrozoamin i związków n-nitrozo, powstających w pieczonym na grilu mięsie oraz podczas palenia papierosów. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy,piersi, płuc, prostaty a także białaczki.

Aktywne związki czosnku, wyzwalające się podczas jego wyciskania, są znacznie łatwiej przyswajalne gdy rozpuści się je w niewielkiej ilości oliwy.

Zastosowanie: Posiekany/ wyciśnięty czosnek lub cebulę można delikatnie podsmażyc na oliwie z oliwek, zmieszać z duszonymi na parowarze warzywami lub podsmażonymi warzywami i połączyć z kurkumą. Można go spożywać na surowo lub dodawać do sałatek lub kanapek z pełnoziarnistego chleba z masłem organicznym lub oliwą z oliwek.

Warzywa krzyżowe  ( dlaczego są ważne)

Zaliczymy do nich: różne rodzaje kapusty, brukselkę, bok choy, kapustę chińską, brokuły, kalafior. Zawierają sulforafan oraz indolo-3-carbinole ( I3C), silne związki o działaniu antyrakowym. Wymienione związki mogą odtruwać niektóre substancje rakotwórcze, nie pozwalają komórkom zarodkowym nowotworów przekształcać się w złośliwe. Ułatwiają również obumieranie komórek nowotworowych.

Ważne: Nie wolno gotować kapusty razem z brokułami, gdyz proces ten niszczy sulforafan i związki I3C.

Zastosowanie: Dusić krótko pod przykryciem lub w parowarze, można ewentualnie smażyć, mieszając z oliwą z oliwek, można dodać do smaku czosnek lub cebulę.

Jarzyny i owoce bogate w karotenoidy

Zaliczamy do nich: marchew, bataty, cukinię, dynię, pewne odmiany kabaczka potimarron ( kabaczek Hokkaido), ziemniaki, persymonę, morele, buraki, pomarańcze, mandarynki, pomidory oraz wszystkie inne warzywa i owoce o jasnym zabarwieniu pomarańczowym, czerwonym, żółtym i zielonym. Zawierają one witaminę A i likopen, związek ten dowiódł skuteczności w ograniczaniu wzrostu komórek nowotworowych, zwłaszcza glejaka.

Luteina, likopen, fitoen stymulują przyrost komórek układu immunologicznego i zwiększają ich zdolność do atakowania komórek rakowych.

Jeżyny, maliny, truskawki, jagody leśne

W malinach i truskawkach występują bardzo duże ilości kwasu elagowego ( polifenol). Kwas ten odtruwa komórki, zapobiega tworzeniu substancji toksycznych w organiźmie oraz stymuluje ich usuwanie. Do tego nie wywołuje skutków ubocznych, a więc jedzenie owoców takich jak maliny, truskawki, jagody leśne, jeżyny jest jak najbardziej bezpieczne a wręcz wskazane. Jagody nie wywołują skoków indeksu glikemicznego we krwi.  Dodatkowo  jagody leśne zawierają antocyjanidę i proantocjanidynę- związki które potrafią zmuszać komórki rakowe do samounicestwienia. W labolatorium działają one na kilka odmian raka, a szczególnie są skuteczne w przypadku raka okrężnicy.

Zamrożenie nie niszczy związków antyrakowych zawartych w tych owocach, zimą można spożywać je mrożone zamiast świeżych.

Wiśnie

W ich składzie znajdziesz oprócz witaminy C, bardzo duże ilości witaminy A, kwasy organiczne i pektyny. Kwas D-glukarowy odtruwa organizm, ułatwiając eliminację estrogenu pochodzącego z chemikaliów znajdujących się w środowisku.

Zastosowanie: do jedzenia na surowo, przetworów ale bez użycia cukru i chemicznych galaretek ( w sklepach ekologicznych można nabyć galaretki ekologiczne).

W następnej części o grzybach, rybach i innych.  Pokarmy antyrakowe / czyli co jeść w diecie antyrakowej- część 2

Źródło: Cancer Solution – Dr Robert E. Willner

Tags: , , ,



10 odpowiedzi na “Pokarmy antyrakowe / czyli co jeść w diecie antyrakowej- część 1”

  1. Krysia

    22. cze, 2011

    Dziękuję serdecznie za bardzo cenne i ważne porady.
    Wszystko sobie pięknie odnotowałam ,dbajmy o swoje zdrowie kochani…pozdrawiam:)

  2. Ostateczny protest przeciw uprawom GMO w Polsce

    10. wrz, 2011

    [...] raka … nie powodują raka, a działają antyrakowo: Rak nie lubi brukselki – TVP.INFO Pokarmy antyrakowe / czyli co jeść w diecie antyrakowej- część 1 | Jak walczyć z rakiem polecam też obejrzeć film pt. "Cud Terapii Dr. Gersona" oraz odcinek Sondy pt. [...]

  3. Jolanta

    19. lut, 2012

    Witam! Trzeci rok stosuję terapię Gersona, poniewaz walczę z chorobą nowotworową. To co Państwo piszecie jest bardzo ważne. Czyli głównie odżywianie, lewatywy z kawy, w tym sprawdzone suplementy, głównie Immnocal. To jest moje doświadczenie i o tym piszę na swojej stronie i blogu. Chetnie podyskutuję na ten temat z osobami, które podobnie jak ja walczą z tą chorobą metodami niekonwencjonalnymi. Pozdr. Jolanta rak-mojawalka.pl

  4. Wioletta

    23. lut, 2012

    Moj maz ma czerniaka, ponoc jest jednym z bardziej agresywnych nowotworow. Chce Mu pomoc, bo przeciez to moj maz , ojciec naszych dzieci. Zastaanawiam sie tez nad Terapia Gesrona lub Terapia Dr Budwig. Moze moze juz jakies doswiadczenia w zwiazku z wprowadzeniem, jednej z tych terapi. Porosze doradzie co mam wygrac, co bedzie kepsze i co mopoze. W tym momoncie, nie potrafie jeszcze logicznie myslec, a czas ucieka, prosze podsuncie jekies pomysly. Maz ma juz przrzuty do wezlow chlonnych, strasznie sie boje , co bedzie dalej. A co myslicie o chemioterapii?? Prosze possuncie mi jakzs mysl, rozwiazania. Glagam o mopoc. Z gory dziekuje.

  5. Jagusia

    22. kwi, 2012

    Witam,
    Mam dwa guzy na prawej piersi. 3 tygodnie temu rozpoczęłam terapię Ashkara, walcząc z przyczyną nowotworu, czyli pozbywając sie ze krwi kancerogenów rakowych. Miałam też mały guzek na węźle chłonnym pod prawą pachą – kilka dni temu zauważyłam, że guzek ten troszkę zmniejszył się i przeunął w kilka cm w dół – bliżej piersi. Guzy w piersi zmieniją swój kształt, jakby walczyły o przetrwanie, więc pewnie za jakiś czas zaczną się zmniejszać. Stosuję do tego dietę bez wieprzowiny, cukru, białej mąki, konserwantów wszelkiej „maści”.
    Nie zdecydowałam się na chemioterpię, gdyż niestety siostrze mojej nie pomogła i pożegnałam ją w połowie lutego. Poza tym mam kruche naczynia, żylaki, więc chemia byłaby dla mnie zabójstwem. Na początku podjęłam terapię witaminą B17, ale na przyjmowanie zmielonych pestek z dzikiej moreli organizm mój zaczął reagować nudnościami. Zjadam za to wszystkie pestki z jabłek, migdały, orzechy…
    Warto spróbować, to najtańsza z terapii – nosimy w ranie cieciorkę, która absorbuje wydzielane z organizmu trucizny

  6. Grazyna

    06. maj, 2012

    W walce z bialaczka u mojego taty sprawdzalo sie podawanie mikroelementow od Dr.Podbielskiego oraz picie nalewki z alesa wlasnej produkcji picie herbatek i soku z pokrzywy oraz jedzenie lyzkami umytej i startej na tarce huby brzozowej.Soki ktore powinno sie pic to soki zasadowe z buraka i marchewki.

  7. Lena

    03. sie, 2012

    kupilam na allegro za 80 zl kilogram obranych, gorzkich,podobno lepsze sa nie luskane ale nie wiedzialam o tym.Ok 12 szt tarlam na drobnej tarce wlewalam ok 50 ml wodu mieszalam chwile.Amigdalina rozpuszcza sie w wodzie tak wyczytalam i to prawda cedzilam to przez sitko i ten plyn byl okropnie gorzki,potem robilam wlew do srodka na noc zatykalam tamponem i mala poduszka pod biodra, staralam sie trzymac to 2, 3 godziny ale czesto musialam wstawac do malego dziecka wiec bylo ciezko.Wyczytalam ze najlepiej dziala w kontakcie z komorkami zmienionymi.Jadlam tez zaczynajac od 5 szt. gorzkich migdalow konczac po 3 mcach na 50 nie mialam nudnosci tylko troche utylam+cynk ,creon-enzymy,vilcacora,potas,selen,celp-jod,B 15-dotlenienie,acerola 500 vit c i e tokovit+betacaroten czyli prowitamina A. Witamine a i e plynna jak zalecaja w kuracji amigdalina musi przepisac lekarz na recepte a ktory by przepisal jak jest to dla nich jak CZARNA MAGIA ta terapia! Zastrzyki z amigdaliny tez odpadaja bo nie mam znajomej pielegniarki.Robilam tez co 2 dzien lewatywe z kawy by oczyscic przez jelita organizm(metoda Gersona) Coz najwazniejsze ze po 3 miesiacach moja ginekolog widzac dwa badania wykluczajace zmiany zrobila wielkie oczy i pobiegla na konsultacje do kolezanki, w czasie kuracji nie slodzilam, nie solilam nie pilam alkoholu nie jadlam miesa ,slodyczy ,vilcacore bralam na czczo 3 razy 2 tabletki,wit c 3 razy przed posilkiem cala reszte po posilku podjelam ryzyko wierze ze cialo ludzkie ma potencjal regeneracji tylko trzeba mu pomoc, gdybym nadal miala po tym czasie cin 2 bylabym juz po amputacji. Na miesniaki i torbiele czytalam ze komus pomogly podgrzewane oklady z olejku rycynowego, warto sprobowac wszystkiego, zanim czlowiek da sie pokroic,pozdrawiam anna

  8. Aga

    30. lis, 2012

    Słyszałam, ze sok z aronii ma właściwości lecznicze. Nawet wieksze niz buraki. Można kupić gotowy lecz taki bez dodatku cukru. Pić codziennie wg wskazań na etykiecie. Średnio to 2 łyżki stołowe dziennie. Można rozcienczyc woda. Życzę zdrowia , :)

  9. Kasia

    04. lut, 2013

    Witam całkiem przypadkiem tu zajrzalam gdyby ktoś był zainteresowany to jest lekarz w Warszawie który podaje zastrzyki z amigdaliny w gabinecie bez problemu zostawie maila kasiakolodziej@interia.pl mojej mamie podawał

  10. Nina

    14. cze, 2013

    Witam. Czy zna ktos na Slasku lekarza, ktory podaje zastrzyki z anigdaliny i zastrzyki z vit C?
    Czy w ogole ktos zna na Slasku lekarza, ktory zajmuje sie niekonwencjonalnym leczeniem nowotworow?
    Prosze o informacje. Pilne.

Zostaw komentarz