Szkodliwe dla zdrowia- pestycydy- część 1

Data wpisu 29. cze, 2011 autor w kosmetyki i inne, Żywienie i inne

Ciągle słyszymy o pestycydach, ale czy naprawdę uświadamiany sobie czym one są i gdzie wystepują. Najczęściej słowo pestycydy kojarzą nam się ze środkami wykorzystywanymi do uprawy warzyw i owoców, ale czy tylko tam wystepują?

Dzisiaj wyjaśnię czym są pestycydy, a w kolejnych częściach będę pisała o tym jak działają, jakie niosą zagrożenia i co wywołują. Zachęcam do czytania i mam nadzieję, że wkrótce również komentowania.

Termin pestycydy odnosi się do wielu typów środków chemicznych, które najprościej jest sklasyfikować pod względem funkcji, które spełniają:

  • baktericydów (zabiajają bakterie)
  • herbicydów (przeznaczone do niszczenia roślin)
  • rodentycydów (trucizn na gryzonie)
  • insektycydy ( środki do zabijania insektów takich jak mrówki, pchły, karaluchy i inne)
  • oraz organizmy GMO

Tak powszechnie stosowane pestycydy przed drugą wojną światową w ogóle nie istniały, wiele z nich powstało właśnie w trakcie wojny w celach militarnych. Insektycydy fosfoorganiczne stworzono jako gazy neurotoksyczne, a fenoksyherbicydy w tym 2,4-D ( jeden z najbardziej popularnych w użyciu domowym i ogrodowym) wynaleziono, by zniszczyć japońskie uprawy ryżu podczas II wojny światowej. Później w czasie wojny wietnamskiej, użyto go jako sładnika tzw. czynnika pomarańczowego – defolianta, który miał zniszczyć duże obszary wietnamskiej dżungli. Po wojnie producenci środków chemicznych musieli znaleźć inne zastosowanie dla masowo wytworzonych produktów. I tak zaczęto je masowo stosować w rolnictwie, a później w domach i ogrodach.

Regularnie wdychane i wchłaniane przez skórę kumulują się w organiźmie. Należy pamietać, że są to substancje bardzo trujące i do tego trwałe, nieulegaja biogradacji, dlatego im większy jest z nimi kontakt, tym więcej gromadzi się ich w środowisku i organiźmie.  

Pestycydy składają się z połączenia aktywnych i nieaktywnych, czyli obojętnych, substancji chemicznych . Większość pestycydów masowo dostępnych na rynku nie przeszła pełnej serii testów, mających na celu ustalenie ich szkodliwości dla ludzi. Choć niektóre pestycydy poddano testom, to badano tylko pojedyńcze substancje a nie w grupie. Badania z Duke University w Karolinie Północnej wykazały, że połączenie trzech pestycydów (stosowanych w ‚bezpiecznych’ ilościach) powoduje, to iż ich toksyczność wzrasta wielosetkrotnie.

Nasz entuzjam, rozbudzony przez sugestywną reklamą, w stosowaniu pestycydów w domach i ogrodach jest tak duży, iż uczeni stwierdzili że ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, w tym choroby nowotworowe jest powszechnym problemem, nie tylko dotyczącym rolników czy pracowników fabryk wytwarzających ów produkty.

Użycie pestycydów w domach w latach 1991- 2001 wzrosło o 40%.  W badaniach z końca lat 90siątych ustalono, iz ponad 85% amerykańskich domów stosuje się powszechnie minimum 3 różne produkty zawierające pestycydy; taśmy owadobójcze, szampony do zabijania pcheł, aerozole, granulaty, płyny i proszki, środki dezynfekujące, preparaty do czyszczenia pleśni i grzybów. Według Sieci Akcji Pestycydowej (PAN) co roku Brytyjczycy zużywają w domach i ogrodach ponad 5000 ton rocznie pestycydów. Co gorsza ponad 30% z nich spływa codzień do kanalizacji miejskiej i może przedostać się do wód gruntowych, a to staje się już zagrożeniem dla nas wszystkich.

W następnej części o tym jak pestycydy dostają się do naszych organizmów.

 

Tags:



Zostaw komentarz