21 najcenniejszych biblijnych roślin leczniczych- część 2

Data wpisu 28. cze, 2011 autor w Zioła i inne, Zioła i przyprawy

Kontynuując wątek 21 nacenniejszych biblijnych roślin leczniczych przedstawię dzisiaj kolejną porcję zdrowych roślin, które powinny być włączone do naszego życia i jadłospisu.

  1. Mięta długolistna ( Mentha longifolia)- od wieków była wykorzystywana jako środek wspomagający trawienie, we wszelkiego rodzaju kolkach i nieżytach pokarmowych. Do tego ma właściwości odświeżające i dlatego chętnie używa się jej w różnego rodzaju produktach odświeżających. Niektóre gatunki mięty stosuje się przy wspomaganiu leczenia choroby Alzheimera. Olejek miętowy ma właściwości przeciwalergiczne i pobudzające mózg.
  2. Czosnek (Allium sativum)- o czosnku pisałam wielokrotnie na tej stronie, ponieważ zaliczany jest do naturalnych antybiotyków dodatkowo o właściwościach hamujących rozwój komórek nowotworowych. Łagodzi ból, stymuluje układ odpornościowy, pomaga w leczeniu astmy, cukrzycy i nadciśnienia. Doktor Rex Russell w książce ‚Whats the Bible says about healthy living’ podkreśla, że badania demograficzne wykazują odwrotną zależność między ilością spożywanego czosnku przez daną populację a liczbą zgonów na raka.
  3. Mirra (Comiphora abyssinica)-W Afryce i na Bliskim Wschodzie występuje 135 rodzajów drzew balsamicznych stanowiących źródło gumożywicy, znanej jako mirra. Oleju z mirry jak i samej mirry używano na wszelkie schorzenia; jako płyn do płukania ust, leczenia infekcji oskrzeli i pochwy. Mirra zawiera związek o nazwie furanosequiterpenoid, który dezaktywuje białko opierające się chemioterapii w komórkach nowotworowych i działa wspomagająco w leczeniu białaczki oraz raka piersi, jajników, prostaty i płuc.
  4. Cynamon/ Kora cynamonowca (Cinnamomum verum)-od wieków używano go na całym świecie, w Chinach znany od 3 tysiąclecia p.n.e. Łagodzi podrażnienia żołądka, może chronić przed wrzodami żołądka. Zawiera benzaldehyd i substancję przeciwobrzękową, a także działa antyseptycznie, niszcząc bakterie wywołujące próchnicę oraz zwalcza chorobotwórcze grzyby i wirusy. Może nawet uchronić przed zakażeniami przewodu moczowego i drożdżycą. Cynamon obniża poziom insuliny niezbędnej do metabolizowania glukozy w cukrzycy II. Nie należy doustnie przyjmować olejku cynamonowego, gdyż może wywołać wymioty, a nawet uszkodzić nerki.
  5. Kmin rzymski (Cuminum cyminum)-jest silnym przeciwutleniaczem, stosowanym w czasach biblijnych jako lekarwstwo i przyprawę wspomagającą apetyt. Był popularnym środkiem w leczeniu arytmii serca, astmy, zapalenia skóry i impotencji. Olejek z ziaren kminu służył jako preparat dezynfekujący, znieczulający a także zwalczający ludzkie pasożyty. Kmin dobrze komponuje się z ryżem, roślinami strączkowymi.
  6. Kurkuma długa (Curcuma longa)- jest tropikalna byliną znrodziny imbirowatych. Pisałam o kurkumie we wpisie Pokarmy antyrakowe/ czyli co jeść w diecie antyrakowej- część 1. Dla przypomnienia dodam, iz kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz właściwości hamujących rozwój komórek nowtworowych stosowana jest również w odciążaniu wątroby i wzmacnianiu pracy serca. Ma właściwości przeciwbólowe.
  7. Gorczyca czarna ( Brassica nigra)-została odkryta przez starożytnych Greków. Z jej ziaren powstają olejki stosowane w leczeniu różnych schorzeń, między innymi artretyzmu czy reumatyzmu. Gorczyca chroni organizm przed powstawaniem nowotworów u palaczy. Stosowana w okładach działa rozgrzewająco i rozkurczająco, powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych, dlatego zalecana jest przy leczeniu udarów głowy, skurczy mięśni.
  8. Kolendra (Coriandrum sativum)- zwana jest chińską pietruszką, najlepiej spożywać świeżą. Pomaga w nadkwasocie, reumatyźmie i bólu zębów. Używano ją w celach kulinarnych i leczniczych już w 2gim tysiąćleciu p.n.e. Badania wykazały, iż roślina przyśpiesza oczyszczanie organizmu ze szkodliwych metali, takich jak: rtęć, ołów, kadm. Olejek z kolendry stanowi też skuteczny środek przeciw niestrawności i nadmiernemu gromadzeniu gazów.
  9. Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum)- na Bliskim Wschodzie używano ją jako ‚lek na wszystko’. Gorzko-słodkie nasiona kozieradki zawierają pięć związków chemicznych, które obniżają poziom cukru u diabetyków, wskazna jest też w dietach antynowotworowych.
  10. Henna (Lawsonia intermis)- z pędów tego wonnego kwiatu powstaje ciemnoczerwony barwnik chętnie wykorzystywany do farbowania włosów i tkanin. Zawiera aktywne związki przeciwbakteryjne i grzybobójcze stosowane w leczeniu grzybic paznokci.

W następnej, ostatniej części pozostałe lecznicze rośliny biblijne. Zachęcam do czytania.

Źródło: R. Russell ‚Beautiful plants of Bible’, J.A. Duke ‚Herbs of Bible; 2000 years of plant medicine’, R.F Rosevear ‚ Nutrition in Biblical times’.

    

Tags: , ,



Zostaw komentarz