Pasty do chleba- pomysł na zdrowe śniadanie lub kolację

Data wpisu 11. lut, 2011 autor w Przepisy

Sporo osób pyta mi się codziennie, Pani Kamilo to co ja mam przygotowywać osobie chorej na śniadanie, jeśli nie powinna jeść wędliny, płatków kukurydzianych, parówek, pasztetu masowo produkowanego etc.. Rozumię, że zwłaszcza na początku bardzo trudno jest wymyśleć coś co byłoby smaczne, zdrowe a nade wszystko pożywne, zwłaszcza że nagle musimy odstawić wszystko a przynajmniej dużą większość produktów spożywanych dotychczas. Dlatego tak jak już obiecałam, w tym roku więcej o kuchni od strony praktycznej- co za tym idzie więcej porad jak gotować, jak wyciskać soki by były zdrowe i nie traciły swoich cennych właściwości, jak przygotowywać posiłki i jeszcze dużo więcej. Jak mi starczy trochę czasu to ułożę dla Państwa przykładowy standardowy jadłospis- ale to pewnie dopiero w drugim kwartale.

No dobrze, do rzeczy- poniżej przedstawię kilka pomysłów na proste pasty do chleba, zamiast masła. Życzę udanego gotowania i zachęcam do dodawania swoich własnych pomysłów. 

Pasta I - Pasta marchewkowo- pieruszkowa1 ugotowana marchewka
1 ugotowana pietruszka
1 łyżeczka soku z cytryny
1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka szczypiorku

Składniki:

Całość miksujemy, najlepiej w blenderze lub mikserze. Dodać możemy pieprz, sól morską, cebulkę ( może być zeszklona) do smaku.

Pasta II- druga opcja pasty marchewkowo- pieruszkowej

 Składniki:
1 ugotowana marchewka
1 ugotowana pietruszka
1 kiszony ogórek
1 cebulka / szczypiorek

Całość miksujemy do gładkiej masy.

Pasta III -Pasta z serka tofu

Składniki:
250 g serka tofu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 ząbki wyciśniętych ząbków czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego

Serek kroimy w kawałeczki, można widelcem go rozgnieść. Dodajemy wszystkie składniki do blendera/ miksera i miksujemy do gładkiej konsystencji.

Pasta IV- inna opacja z serkiem tofu

Składniki:
250 g serka tofu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 cebula zeszklona z kurkumą i pieprzem

Całość miksujemy do gładkiej konsystencji. Można dodać pieprz, sól, czosnek starty do smaku.

Pasta V- z czerwonej soczewicy, grochu lub fasoli

Składniki:
1 szklanka ugotowanej soczewicy, grochu lub fasoli
1 cebula ‚uduszona’ na wodzie z kurkumą, pieprzem i czosnkiem
2 łyżki oliwy z oliwek lub siemienia lnianego
przyprawy: kminek, majeranek, 1/2 łyżki ziół prowansalskich, 1 łyżka zielonej pietruszki, koperku lub szczypiorku

Po dodaniu składników do ugotowanych nasion strączkowych ( jak gotować, by nie było wzdęć – przeczytacie Państwo we wpisie Kuchnia makrobiotyczna-rośliny strączkowe- jak poradzić sobie z ich trawieniem? ), chwilę całość gotować a następnie dokładnie całość miksujemy.

Przed podaniem pastę schładzamy w lodówce.



Zostaw komentarz