Jak dobrać przyprawy i zioła do potraw

Data wpisu 11. sty, 2011 autor w Zioła i inne, Zioła i przyprawy

Codziennie otrzymuję bardzo dużą ilość zapytań co mamy jeść w chorobie nowotworowej, jak dobierać zioła, przyprawy z czym łączyć. Dlatego w odpowiedzi na Państwa pytania postaram się w tym roku trochę więcej skoncentrować na tym jak ułożyć sobie samemu zdrowy jadłospis, jak łączyć ze sobą określone grupy produktowe. Dzisiaj pierwszy wpis. Warto to wypróbować, kupując gotowe zioła w małych doniczkach, dostępnych już chyba niemal w każdym sklepie lub na każdym bazarku, albo jesli ktoś ma wiecej samozaparcia sam może sobie wyhodowac niemałą kolekcję zioł na swoim własnym parapecie – ja właśnie wyhodowałam sobie lucernę, którą dodaję do niemal każdej potrawy. Oczywiście nie zapominając o przyprawach.

Anyż: potrawy słodkie
Bazylia: sałatki, warzywa, mięso, ocet ziołowy
Chili: mięso, dania z pomidorów
Chrzan: wołowina, jajka, warzywa
Curry: mięso, ryby, dania z ryżu
Cynamon: owoce, kompoty, desery, parowane owoce
Czosnek: niemal każda potrawa, fantastycznie łączy się z miodem ( zwłaszcza ciemnymi odmianami)
Estragon: wywar warzywny, soja, ocet ziołowy
Fenkuł: ryby, sałatki
Gałka muszkatołowa: piernik na miodzie, potrawy z ryżu lub ziemniaków, zupy
Gorczyca: marynaty, sosy sałatkowe
Goździki: kompoty, marynaty
Imbir: kompoty, warzywa surowe, dania z owoców
Jagody jałowca: mięso, drób, dziczyzna, ryby, warzywa, kapusta kiszona
Kminek: chleb, twarogi, warzywa kapustne
Kolendra: dziczyzna, sosy, warzywa, pieczywo
Kurkuma ( łączymy z pieprzem, ma większe działanie): potrawy z ryżu, ryby, wywary jarzynowe, drób, warzywa, sosy, oleje na zimno tłoczone
Liść laurowy: wywary warzywne, zupy, marynaty, dania z ryb
Majeranek: potrawy z ziemniaków i pomidorów, sosy
Mięta pieprzowa: mięso, ryby, sosy, zupy, sałatki
Papryka i pieprz: prawie wszystkie dania
Szałwia: jaja, potrawy z ryb
Rzeżucha: jajka, masło, dania z mięs, twarogu, sałatki
Szczypiorek: masło, twarogi, sałatwki, pomidory, jasne sosy
Tymianek: pasztety, sosy, potrawy z pomidorów, ryby
Ziele angielskie: zupy, mięso, dziczyzna, pieczywo, słodkie dania



Zostaw komentarz