Rak- choroba przewlekła

Data wpisu 06. sty, 2010 autor w O raku

Dzisiaj ogólnopoglądowy artykuł na temat raka, zarówno dla osób chorych, ale również tych co chcą się przed nim ochronić.

Warto wiedzieć, że guzy tworzą się w organiźmie każdego człowieka dosyć często- można byłoby powiedzieć że każdy z nas miał / ma w sobie komórki rakowe. Badania patologiczne wykazały, że w tkankach wielu osób zmarłych z innych przyczyn niż rak obecność mikroguzków, które nie zostały wykryte klinicznie wygląda następująco; u 98% były to niewielkie guzki tarczycy, u 40% prostaty i u 35% piersi. Podobnie, mimo że liczba zachorowań na raka prostaty u Azjatów jest wielokrotnie niższa niż w społeczeństwach Zachodu, analiza wycinków pobranych od obu tych populacji pozwoliła stwierdzić, że liczba komórek prostaty na etapie nabywania właściwości komórek przedrakowych jest dokładnie taka sama, z czego wynika, że o tym czy osiągną one stadium kliniczne decyduje sposób życia w tym również sposób odżywiania.

Guzki tworzące się spontanicznie w organiźmie pozostają przeważnie mikroskopijne i nie zagrażają zdrowiu. Nieraz jednak rozwijają się i przechodzą w stadium raka, grożącego śmiercią. Dzieje się tak wówczas, gdy nasze naturalne mechanizmy obronne ulegają zaburzeniu i nie są w stanie przeciwdziałać zjawisku angiogenezy ( zjawisko tworzenia się naczyń włosowatych odżywiających raka- o tym wkrótce). W normalnych okolicznościach uniemożliwiają one guzom tworzenie nowych naczyń krwionośnych niezbędnych do ich wzrostu i w ten sposób utrzymują je na poziomie mikrorozwoju. Na przykład osoby cierpiące na zespół Downa, zwany też monglizmem, praktycznie nigdy nie zapadają na raka, ponieważ posiadają podwyższony poziom pewnych inhibitorów ( związek chemiczny powodujący zahamowanie lub spowolnienie reakcji chemicznej) angiogenezy ( endostatyny), wynikający z obecności dodatkowego chromosomu 21. I odwrotnie; niedostateczne występowanie tych substancji antyangiogennych pozwala guzowi tworzyć sieć naczyń krwionośnych i osiągnąć stadium śmiertelne.

Stała obecność w organiźmie substancji antyangiogennych pochodzenia żywieniowego wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu i pozwala na utrzymanie guza w stadium, nawet wiecznego, uśpienia. Dlatego chorobę nowotworową, szczególnie raka, należy traktować jako chorobę przewlekłą, którą na codzień można kontrolować za pomocą diety bogatej w substancje przeciwrakowe ( cała zakładka żywienie jest poświęcona temu tematowi) a samo odżywianie traktować jako rodzaj profilaktyki, szczególnie dla osób zdrowych lub jako działanie wspierające organizm w walce z rakiem dla osób chorych.

Najniższa skłonność do zachorowania na raka występuje w populacji spożywającej dużą ilość owoców i warzyw, w związku z tym iż w/w rośliny są bogate w naturalne substancje przeciwrakowe, które ograniczają rozwój mikroguzków w naszych tkankach. Stały dopływ takich substancji z pokarmem stanowi podstawę wszelkich strategii w profilaktyce raka. Dlatego tak istotna jest zmiana swoich złych nawyków żywieniowych rozpoczynając jakąkolwiek formę walki z nowotworem.

Wkrótce pojawi się wpis na temat angiogenzy i właściwej diety raz jeszcze.

Źródło: Dieta w walce z rakiem- Denis Gingras, www.informaworld.com,  The Cancer Nutrition Center Handbook

Tags: ,



Jedna odpowiedź na “Rak- choroba przewlekła”

  1. Agnieszka

    08. sty, 2010

    Chcialam bardzo podziekowac pani Kamilii a takze pogratulowac wykonanie tak dobrej pracy jakim jest twozrenie tego blogu. Otworzyla mi pani oczy na sprawy o ktorych nie mialam zielonego pojecia. Byc moze uratowala juz pani przed choroba wiele osob ktore czytaly pani artykuly i postanowily zyc zdrowo i odzywiac sie prawidlowo, zeby zapobiec w przyszlosci tej smiertelnej chorobie.Zycze powodzenia w kontynuacji tego dziela i bede tu czesto zagladc.
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Zostaw komentarz